Brisbane en Gold Coast

Tijdens de boottocht door de Whitsunday eilanden waren we al gewaarschuwd voor de G20 die in Brisbane zou plaatsvinden 15 en 16 november. Hiervoor zouden alle toegangswegen worden afgesloten zodat je de stad maar via één weg in en uit kan en moet je een verdomd goede reden hebben om de stad uberhaubt in te mogen. We zeiden toen dat we met onze planning waarschijnlijk niet rond die tijd bij Brisbane zouden zijn. Drie maal raden, precies de zondag van de G20 waren we net boven Brisbane.

We besluiten de boel om te draaien en eerst naar de Gold Coast te gaan, een stad vlak onder Brisbane (voor Australische begrippen want het is zo'n 100km). De Gold Coast is een langgerekte stad aan de kust en bestaat uit een aantal 'wijken'. Een van deze wijken is Surfers Paradise en dit is onze bestemming. Het is een echte parade op de boulevard, vrouwen die nog net niet bloot over straat gaan en mannen met afgetrainde bovenlijven die dat maar al te graag showen. Het strand is 40km onafgebroken en direct aan het strand zijn gigantische hotels gebouwd.

Als we even op het strand liggen zoeken we naar een leuk surfplankje op Gumtree, de Australische marktplaats. We zijn al een tijdje op zoek naar een plankje maar er was steeds niets in de buurt. Rondom The Gold Coast wordt veel gesurfd en we hebben dan ook snel wat gevonden. Aan het eind van de dag bellen we en even later zijn we de trotse eigenaren van een surfplankje! Die avond rijden we naar een vissersplek, aan een riviertje, waar je ook mag overnachten en tijdens het koken worden we aangevallen door muggen. We vluchten met ons eten snel ons busje in, het smaakte er gelukkig niet minder om!

De volgende ochtend is de G20 voorbij en rijden we richting een hostel in het centrum van Brisbane waar je ook in je busje kunt slapen. Nadat we ons busje gedropt hebben, melden we ons aan om gebruik te mogen maken van de stadsfietsen. Door de stad zijn een paar honderd fietsenstallingen met deze fietsen en als je de fiets binnen 30 min weer terugzet in een van de stallingen is het gebruik gratis. Wat heerlijk om weer te fietsen! We fietsen de stad door van het centrum naar de uitgebreide botanische tuin. We rijden door naar de andere kant van het centrum maar raken onderweg een beetje verdwaald en kunnen de fiets net niet op tijd weer terugzetten. We zijn nog niet aangekomen waar we eigenlijk wilden zijn en besluiten de ferry te nemen voor het laatste stuk. De ferry vaart over de Brisbane river die door Brisbane heen meandert. We varen langs de hoogbouw van banken, onder de brug door, naar New Farm park. Hier pikken we weer een fietsje op en rijden die het park wat minder voorstelde dan we hoopten. Langs de rivier fietsen we weer terug.

Ondertussen is het tijd geworden voor avond eten en als we terugrijden naar het hostel komen we langs een restaurantje waar ze erg lekkere hamburgers lijken te serveren. We bestellen beide de meest uitgebreide hamburger en we zijn niet teleurgesteld! Wat een traktatie. Met onze buik vol rijden we door richting het stadspark om nog een mooie foto te maken van de Brisbane letters bij nacht. In dit park is ook en soort zwembad vormgegeven als een strand. We fietsen langs het zwembad en besluiten om nog even een duik te nemen. Vanuit het zwembad heb je uitzicht op de hoogbouw aan de andere kant van de rivier, het is magisch!

De volgende dag begint met regen, heel veel regen. We beseffen dat we de dag ervoor heel veel geluk hebben gehad met het weer. Op een berg, iets buiten het centrum is een planetarium. Als we aankomen bij het planetarium wordt de lucht al iets lichter. Nadat we weer het een en ander hebben opgestoken over het gigantische zwart om ons planeetje heen is het weer opgeklaard en rijden we de berg nog wat verder op voor een uitkijkpunt over de stad. Onder het genot van een goede koffie worden we geterroriseerd door een brutale bush turkey (kalkoen).

We nemen afscheid van Brisbane en vervolgen onze weg richting de grens van de staat Queensland (waar we tot nu toe de hele tijd zijn geweest) met New South Wales.

4 Comments

  1. Lieve allebei!

    Wat heerlijk om weer om zo'n uitgebreid verslag weer van jullie te ontvangen! En dat precies op mijn vrije dag, en dat op het moment dat ik net mijn eerste kopje koffie heb ingeschonken! Goed getimed hoor! Haha!!
    Hadden jullie regen in Brisbane, de afgelopen dagen waren jullie in gebieden waar veel 'bushfires' waren. Maar jullie hebben het allemaal overleefd gelukkig!
    Heel veel plezier verder en goede reis naar NZ.

    1. Je kunt er vannacht (voor jullie vandaag) nog en aantal verwachten want we zijn alles aan het bijwerken aangezien we op het vliegveld zitten in Melbourne en nog 12 uur moeten wachten tot onze vlucht. Zat tijd om alle verhalen te schrijven waar we nog niet aan toe zijn gekomen :). Geniet van je vrije dag Syb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.