Duiken op het Great Barrier Reef

We vertrekken in zuidelijke richting en laten het Daintree regenwoud achter ons. Enigszins op de route ligt Port Douglas, vanwege de mooie naam rijden we onze hippie camper er heen. Het blijkt het San Tropez van Australië te zijn. Resorts in overvloed en een hele chique winkelstraat waar de bolletjes ijs 8 dollar kosten!  We kopen 2 heerlijke witte magnums in de supermarkt:) Ook maken we hier onze eerste duik in zee. Er is een stingernet gespannen waardoor stingers, stingray's en krokodillen er buiten blijven. Heerlijk, het water is zo warm. Om ons heen zwemmen  (nouja, drijven) alleen maar oudjes, haha! Wentelteefjes als ontbijt, ja we zorgen goed voor ons zelf!  Op advies van een lokale dame rijden we naar The Tablelands rondom Atherton, een stukje landinwaarts ten zuidwesten van Cairns. Een mooi natuurgebied waarin we twee immens grote bomen zien van +/- 500 jaar oud. Het is echt ongelofelijk hoe groot deze bomen zijn! We klimmen er een stukje in. Op het bordje staat dat er 24 mensen hand in hand om heen kunnen staan. Stel je even voor hoe groot dat is! Die avond camperen we bij Lake Tinaroo,  het is hier aangenaam fris op 1000 meter hoogte. We zien uitgestrekt land en bijna geen bomen,  heel wat anders dan het regenwoud van afgelopen dagen.

De volgende dag maken we een rondje langs vier prachtige watervallen. Bij de Dinner falls zwemmen we poedeltje naakt tot onder de waterval! Het water is zo mooi helder blauw. Net op tijd hebben we onze kleren weer aan als er een horde mensen aan komt lopen, goede timing! Na The Tablelands bezoeken we op advies van velen hier het Paronella Park. Het is een park dat begin vorige eeuw door José Paronella eigenhandig is gebouwd in de loop van 9 jaar om het uiteindelijk als recreatie park te openen. Na de dood van José is het geheel eigenaar-loos geworden. Toen de huidige eigenaren het stuk land enige tijd geleden kochten werd het hun missie het park weer te openen voor publiek. Het is mooi maar we vinden het toch een beetje tegenvallen, echt een mega touristische trekpleister. Wel zien we twee vuurvliegjes, wouw! De volgende paar dagen staan we bij South Mission Beach en het zuidelijker gelegen Saunders beach. De stranden zijn echt heel erg mooi. 's Ochtends maken we vaak een lange strandwandeling. We klimmen in palmbomen en Floris lukt het zelfs om er een kokosnoot uit te halen!

Op vrijdag 24 oktober gaan we met Adrenaline Divers vanuit Townsville het Great Barrier Reef op om twee duiken te maken. We varen dik twee uur naar het Lodgestone rif. De zee is erg ruw, Flo heeft nergens last van (een echte zeiler), ik ook niet als ik naar de bergen aan de horizon kijk. Ahkim, onze dive master, blond staartje en van oorsprong Duits, geeft ons een briefing van tevoren. Hij merkt dat ik (Marion) die haaien hier maar niets vind en vertelt een verhaal waar we tot op het laatst toe instinken! De boot heeft intussen het anker laten zakken en voor ons ligt een oase van allerlei verschillende kleuren blauw, prachtig! We maken twee hele mooie duiken. Tijdens de eerste duik zien we twee whittip reef sharks van ongeveer anderhalve meter. Het is een prachtige onderwaterwereld! Zo veel verschillende visjes, vissen en koraal in heel veel verschillende kleuren. Tussen de duiken door krijgen we een lekkere lunch,  ook  springen we een paar keer van het bovendek van de boot! Het Great Barrier Reef kunnen we afvinken op ons lijstje!

We rijden weer een stukje zuidelijker, naar Airlie Beach. We dachten dat de stranden niet mooier konden, maar wouw het wordt alleen maar mooier. Het water is hier azuur blauw. Ons zeilershart begint te kloppen als we door de jachthaven van de zeilvereniging lopen. Prachtige zeilboten en catamarans. We boeken een zeiltrip van drie dagen en nachten rondom de Whitsunday Islands bij de 'Anaconda 3'. De trip start pas over twee dagen, we hebben al genoeg money uitgegeven dus we besluiten voor het eerst wild te kamperen. De volgende ochtend worden we wakker met een cadeautje van 227 dollar onder onze ruitenwisser! Auw, een duur nachtje! Dat moeten we dus maar niet meer doen... Van dinsdagavond 28 oktober tot en met vrijdag middag 31 oktober stappen we aan boord van de zeilboot 'Anaconda 3', een prachtige tweemaster. Op de motor varen we naar Gulnare Inlet, een baai van het grootste eiland van de groep: Whitsunday Island. De zee is rustig, het is een bijzondere ervaring om 's nachts te varen. We oefenen de lichtjes op het water, een goede praktijkervaring van ons vaarbewijs. Om 12 uur feliciteer ik Flo met zijn 26e verjaardag. In onze hut heb ik stiekem ballonnen opgehangen. Schipper Bazzer vaart ons de volgende morgen naar Whitehaven beach. Wouw, wat een paradijs! Het silicazand van het strand is wit, het knispert onder je voeten als sneeuw en hoe lang de zon er ook op schijnt, het wordt nooit onaangenaam warm. Wat een plek om je 26e verjaardag te vieren!  Na een heerlijke middag, varen we naar Hook reef. Tijdens het toetje die avond zingt de hele boot happy birthday voor Floris! Bij Hook reef maken we die avond een nacht duik. Overal om ons heen is zee, alleen de sterren en de maan zijn te zien. In een klein bootje worden we een stukje van de grote boot weggevaren.  We laten ons met z'n vijven, Maddie, onze dive master, twee Deense jongens en wij, achteruit van het bootje vallen. Het duurt voor mijn gevoel een eeuwigheid voordat de bodem in zicht komt, alles is zwart om ons heen, enkel de lichtbundel uit ieders zaklamp verlicht een klein stukje. We zitten redelijk diep, 18 meter, en zien nauwelijks leven. Dat is jammer, we hadden een hele mooi grote vissen en krabben verwacht. Flo vind het heel gaaf, het voelt alsof je in de ruimte bent zegt hij. Je hebt bijna geen oriëntatie, alleen de luchtbellen gaan omhoog. 's Avonds laat spelen we met een aantal het kaartspel Clagg, een Britse variant op het Bollen of boeren bridge! De volgende ochtend maken we een tweede duik vanaf de Anaconda. Het is prachtig onder water, we zien Nemo (clownfish) en Dora (surgeonfish) en een schildpad. Tijdens een sunset sail varen we naar Hayman Island en laten we het Great Barrier Reef achter ons. Die avond eten we een lekker visje van de BBQ met salade en aardappelpuree. De volgende morgen snorkelen we in Hayman bay. De visjes worden gevoerd waardoor er een  zee van vissen om je heen zwemt. Het was een prachtige ervaring om rond de Whitsunday Islands te varen.

We zijn nu alweer meer dan een maand weg. Wat gaat de tijd snel! We genieten enorm van alles wat we zien, meemaken en van elkaar! Tot de volgende!

6 Comments

 1. hey schatjes,

  Kan me voorstellen dat jullie met volle teugen genieten. Wat is het mooi daar. Foto's zijn ook erg mooi. Willen jullie straks wel terug komen?
  Hier de herfst in volle gang.

 2. He Marion en FLo

  Zo mooi om te lezen, Zo'n andere wereld!
  Ik heb voor oma alles uitgeprint, kan ze het rustig lezen.
  Nou bij jullie 27 graden.......hier begint het al aardig fris te worden. Zo zachtjes aan moet de winterjas weer aan.
  Heel veel plezier en dikke knuff Mama xxx

 3. Wat een mooi verhaal weer, en die schitterende foto's! Ik heb ervan genoten en volg jullie reis via de auto kaart die wij destijds gebruikten tijdens onze trip daar! Erg leuk! genieten ervan!

  Liefs Sybrand (en Janny)

  1. Tjonge,tjonge wat een reis !!!We hebben genoten van het fantastisch verhaal van Marion.We zagen het zo gebeuren allemaal !En dan die foto's....geweldig ! Chapeau..voor alles wat jullie tot nu toe allemaal hebben gedaan en beleefd.Als dit zo door blijft gaan...denk ik dat het moeilijk zal worden om weer "gewoon "te doen (vriendelijk bedoeld natuurlijk ).We hopen dat we nog menig verhaal mogen ontvangen.We zien ze met belangstelling tegemoet . We wensen jullie nog heel veel plezier !!!! ....en geen ongelukken !!!

 4. Hallo Floris en Marion,
  Dank voor jullie mooie foto's en de leuke vakantieverhalen. We zijn wat laat aangehaakt maar nu krijg ik voortaan een mailtje na iedere post. Ik heb al een idee voor onze volgende reis. Bevalt het wat zo' n hippie camper? Kan je er wat over schrijven en een paar foto's maken?
  Wanneer volgt Nw Zeeland?
  Jullie heel veel plezier en hartelijke groet,
  Ellen en Roeland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.