Frans Jozef Gletsjer

Op vrijdag de 13e nemen we 'a leap of faith' en beklimmen de Franz Jozef Gletsjer! We worden met de helicopter in het midden van de gletsjer afgezet, er heen lopen zou te gevaarlijk zijn vanwege onstabiele stukken aan de voet van de gletsjer. De heli vliegt met z'n neus vlak over de grond weg en klimt al snel naar de rechter kant van de spleet die de gletsjer in eerder tijden heeft uitgesleten. We vliegen vlak over het regenwoud, naar een bergpiek toe. De palmvarens vliegen onder ons voorbij als de piloot plots de neus van de heli een diep dal instuurt... aaaa! Daar krijg je zo'n buik gevoel van! Heel gaaf! 

We landen midden op de gletsjer en lopen onder de klappende wieken door naar een rustiger stukje waar we onze crampons aantrekken onder onze schoenen, van die ijzers met flinke punten waarmee je grip hebt op het ijs. Onze gids neemt ons samen met 7 anderen mee de gletsjer op. Af en toe hakt hij met zijn axe (pikhouweel bijl) stukken ijs weg waardoor een soort trap ontstaat. Sommige stukjes trekken we ons op via touwen.

We zijn een aantal keer door gigantische spleten gelopen, over kleine riviertjes heen gestapt en onder overhangende ijskappen door gelopen. Het echte hoogtepunt was om via een tunnel door een ijsschots heen te lopen, of beter gezegd kruipen. We liepen om de beurt een grote spleet in, die steeds smaller werd naarmate je vorderde. Op een gegeven moment werd het zo smal en laag dat we moesten kruipen door een klein gangetje naar de andere kant van de schots. Het ijs hier binnenin is zo mooi blauw, alles drupte en tikte en we komen kletsnat weer buiten, waar het gelukkig een comfortabele 20 graden was en strak blauwe lucht. Prachtig en heel spannend!

 

Na drie uur lopen pikt de heli ons weer op, dit keer zitten we samen voorin naast de piloot. Overal zitten raampjes en we krijgen ook een head set op waardoor we mee kunnen luisteren naar het radioverkeer. Ook dit keer laat de piloot ons de g-krachten goed voelen! Wat gaaf om te merken hoe wendbaar een helicopter is!

Een hele mooie ervaring om nooit meer te vergeten!

3 Comments

  1. Lief koppeltje...........wat gebeurd hier allemaal !!!!We vallen van de ene verbazing in de andere! Wij dachten dat dit alleen in Zwitserland,IJsland of Noorwegen mogelijk was maar.....op het zuidelijk halfrond kan dit dus ook.Wij kunnen ons dit helemaal voorstellen ! Wij zijn in 1969 al in de Rhone-gletsjer geweest ! Dat blauwe licht is fantastisch !! Een paar jaar geleden zijn we op,en in de Aletsgletsjer geweest op het Jungfraujoch in Berner-Oberland.Ook dat was fantastisch !Zalen en beelden in ijs.....je houdt het niet voor mogelijk!Daarom kunnen we ons precies voorstellen hoe jullie dit ervaren !De foto's zijn weer fantastisch.Respect voor jullie dat je dit voor elkaar hebt gekregen....echt TOP !!!En dan de ervaring in de Heli.....ik kan daar van meespreken.Ik ben zeer vaak met de heli ,vanaf DE KOOI bij den Helder naar diverse booreilanden gevlogen ! een unieke ervaring.Alleen heb ik nooit naast de piloot gezeten.....bingo voor jullie ! We wensen jullie nog een geweldige voortzetting van dit avontuur.Dit neemt niemand meer van jullie af.

    Groetjes en veel knuffels van Oma en Opa...tot horens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.