Fraser Island

Na 's ochtends om 11 uur al rum geproeft te hebben in de Bundaberg Rum Distilery, komen we later die dag aan in het mooie Harvey Bay. Harvey Bay staat bekend om de walvissen die hier van maart tot oktober langs trekken, helaas zijn ze dit jaar al sinds begin oktober niet meer gezien en vissen we dus achter het net. Ook is Harvey Bay een van de toegangspoorten tot Fraser Island. Een van de grotere eilanden langs de oostkust en het bestaat volledig uit zand. Van het noorden naar het zuiden meet het eiland ongeveer 120 km. Ondanks dat het eiland volledig uit zand  bestaat, en dus alleen met een four wheel drive (4WD) te bekijken is, herbergt het toch een aantal prachtige meren en veel vegetatie, zie Wikipedia.

Na een heerlijke strandwandeling en 's avonds een warme douche, worden we op deze zondagavond laat, als we net willen gaan slapen, aangesproken door onze buren op de camping. Ze vragen ons of we zin hebben om met hen de komende drie dagen naar Fraser Island te gaan. Ze hebben al een 4WD jeep gehuurd en hebben nog twee plekken over. We gaan even bij het drietal zitten, een stelletje uit Israël en een meid uit Spanje. We besluiten eens gek te doen, we gaan met ze mee! Spannend, want we kennen ze net een kwartiertje.

De volgende ochtend om 7 uur rijden we naar het auto verhuur bedrijf en doen daarna wat boodschappen voor de komende dagen. De ferry van River Heads brengt ons met auto en al naar het eiland, een overtocht van een half uur. In het begin lijkt de weg redelijk, gewoon een zandweg met wat hobbels maar evenlater gaat het los, het is één grote zandbak dit eiland!!! Het duurt niet lang voordat we vast zitten. Met man en macht proberen we te duwen en te scheppen, maar het zand is ontzettend heet aan de voeten. Nadat we de banden leger hebben laten lopen komen we uiteindelijk los door de automatjes onder de wielen te graven, yes!

We rijden van het aankomstpunt naar het midden van het eiland waar we picknicken bij Lake Birrabeen, een prachtig blauw meer met parelwitte strand. Het is echt gaaf om zo over die zandwegen te scheuren, we zitten telkens bijna met onze hoofden tegen het plafond en de tassen achterin zouden zo bij je op schoot vliegen, haha! Helaas mogen we niet zelf rijden omdat de auto maar twee bestuurders mag hebben vanwege de verzekering. We zien aparte planten en bomen, een soort dennenappel struiken en gigantische varens met een lange spriet omhoog met een soort pluim erop. Als we doorrijden naar de oostkant van het eiland komen we langs Lake Boomanjin, waar het water vies bruin is. Later lezen we dat dit komt door de thee planten die aan de oevers groeien. Het was gewoon een grote bak thee!

We komen aan op het strand en scheuren langs de kustlijn! Als we wat verder zijn denken we eerst een grote steen te zien liggen, maar het blijkt een reuze schildpad. Hij is nog langer dan Floris, zie foto! Helaas is deze dood... later deze dagen zien we er nog drie, weliswaar iets kleiner maar gelukkig in leven.

We komen langs een oud wrak op het strand, het Maheno Shipwreck, mooi met de bijna ondergaande zon.  Het blijft vreemd dat de zon hier niet in de zee ondergaat. We zoeken een slaapplek voor vannacht, binnen bepaalde gebieden mag je hier kamperen waar je wil. Onderweg zien we een aantal dingos (wilde honden, waar Fraser Island bekend om staat) over het strand draven. s' Avonds wordt het hier echt pikdonker, prachtig om zo veel sterren te zien. Als we die avond laat eten koken komt er uit het donker plots een dingo op onze pannen af, we schrikken, maar gelukkig schrikt de dingo ook van ons als we hem weg jagen.

We hebben natuurlijk geen tentje om in te slapen omdat we altijd ons busje bij hebben, maar daar hebben we een oplossing voor. Bij het kopen van twee flesjes nivea zonnebrand laats, hebben we er een zonnententje voor op het strand bij gekregen. Hierin hebben we de klamboe opgehangen en lagen we in onze slaapzakken op het zand, met onze benen buiten de tent, geen gezicht! En best wel spannend met al die dingos om ons heen.

We worden wakker met beide nog al onze tenen. Vandaag scheuren we over het strand naar Indean head, een hoge rots met fantastisch uitzicht op de branding en lang uitgestrekte ondiepe zee door een zandbank. We zien van deze hoogte een aantal schildpadden,  roggen (Sting ray) en haaien zwemmen! We rijden door naar het meest noordoostelijke puntje van onze trip op Fraser, de Champagne Pools. De naam zegt het al, een soort kom in de rotsen waar de golven van de zee overheen denderen en een tijdelijk champagne shuimlaagje achterlaten. Heel vet om tegen in proberen te springen, als je niet op past ben je zo weer terug op het strand, zonder eigen kracht!

Tegen het eind van de middag rijden we richting het zuiden van het eiland, maar we stoppen bij Eli Creek. Een ijskoude zoetwaterstroom kronkelt hier uit de bergen de zee in. We lopen via een vlonder 200 meter stroomopwaarts en laten ons in het snel stomende ondiepe water (zo'n 30 cm diep) mee voeren naar de zee. We liggen op onze rug en zien de bomen en blauwe lucht boven ons afwisselen, met oren onder water. Een hele bijzondere ervaring om je zo over te geven aan de natuur.

En een heerlijk douche, het mocht wel weer na twee dagen zon, zee en strand!

De laatste dag bezoeken we Lake Wabby midden in de duinen. Dit meer is het diepste van het eiland en wordt elk jaar iets kleiner doordat de duin het meer inschuift. Het is een flinke tocht naar het meer in de de zinderend zon. Voordat we ons zelf laten genieten van het verkoelende water gaan we eerst naar de lookout over het meer, ongeveer nog een uur de berg op. Nadat we weer terug zijn en in het meer zijn geponst blijkt dat de visjes maar al te graag de dode stukje van je huid eten, zij liever dan ik zullen we maar zeggen. Hierna vervolgen wij onze weg naar het beeldschone Lake Mckenzie. Dit meer is werkelijkwaar zo helder blauw, een nieuw record! Zoals het echte waterratten betaamd zijn we meer in dan uit het water, wie wil dat nou niet in zo'n mooi helder meer!

 

1 Comment

  1. Tjonge,tjonge wat een belevenissen.Het is voor ons toch moeilijk te bevatten dat jullie dat allemaal beleven in die korte tijd.We hebben er eigenlijk maar een woord voor ....FANTASTISCH !!!En dan die foto's,werkelijk geweldig.We genieten hier met volle teugen van jullie belevenissen.Oma kan maar geen genoeg krijgen van de prachtige reisbeschrijving !!We zijn zo enorm trots op jullie,dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen.Willen jullie de groeten van overbrengen aan tante Monica en haar gezin ? Alvast bedankt.We kijken al uit naar het volgende reisverslag.

    Groetjes en knuffels van Oma en Opa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.